Waarom zijn foto’s op Immosites vaak zo slecht? 7 Vastgoed Fotografie Tips!

Vastgoedfotografie tips voor een betere verkoop van je onroerend goed.

Foute Immo foto’s zijn een grote bron van frustratie voor kopers. Slecht genomen foto’s schrikken kopers af. Ze zappen gewoon door, het pand krijgt geen eerlijke kans en kopers maken geen afspraak.

In het digitale tijdperk is de eerste indruk van een pand vaak afkomstig van online foto’s op vastgoedwebsites. Kwalitatieve vastgoedfoto’s zijn daarom essentieel om potentiële kopers aan te trekken en te overtuigen. Een goed belichte foto maakt het verschil in de perceptie van de toekomstige bewoners.

Waarom vinden we dan zoveel slechte foto’s op internet? Het antwoord is eenvoudig. Een verkoper, huiseigenaar of makelaar is geen fotograaf. Een fotograaf is toch ook geen makelaar? Geen of veel te weinig aandacht schenken aan de interieurfoto’s is een gemiste kans. Zeker als je weet dat 97% van de kopers zijn zoektocht start via internet.

Compositie, belichting en camera-instellingen zijn de belangrijkste zaken waarop je moet letten.

Het heeft bijvoorbeeld absoluut geen zin om ruimtes groter te laten ogen dan ze in werkelijkheid zijn. In tegendeel, de breedbeeld lens fout gebruiken werkt tegen je. Je zal de potentiële koper teleurstellen als hij het pand bezoekt. Hij ervaart dat de ruimtes kleiner zijn dan ze op de foto ogen en voelt zich terecht bedrogen.

Klaar voor een duik in de wereld van de vastgoedfotograaf? We richten met vastgoedstyling meer dan 400 panden per jaar in, daarbij leerden we heel wat tips over immofotografie die we graag met je delen.

Tips voor Perfecte Vastgoedfotografie

ASPECT BELANGRIJKHEID
Camera instellingen Hoog
Belichting Essentieel
Apparatuur Cruciaal
Compositie Belangrijk
Professionele fotograaf Aanbevolen
Nabewerking Noodzakelijk

 

We hebben een paar basisprincipes van Vastgoed-fotografie op een rij gezet.

Technische Aspecten van Fotografie

 • Camera instellingen: Pas ISO-instellingen aan afhankelijk van de lichtomstandigheden. Gebruik langere sluitertijden in donkere ruimtes en zorg voor rechte en verticale lijnen in je compositie.
 • Belichting: Natuurlijk licht is het beste, maar soms zijn verschillende belichtingen of verschillende lampen nodig om harde schaduwen te vermijden. Nabewerking in programma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom kan helpen om de beste belichting te bereiken.
 • Gebruik een statief. Je kunt onmogelijke een scherpe en juist belichte foto maken zonder statief. Als je geen stabiel statief in je basisuitrusting hebt, investeer hierin of schakel een ervaren fotograaf in.

Compositie en Framing

 • Let op de compositie van de foto. Een foto moet “interessant” zijn en “esthetisch” mooi ogen. D.w.z. vanuit het juiste standpunt getrokken en evenveel plafond als vloeroppervlakte weergeven.
 • Persoonlijke Spullen: Verwijder persoonlijke spullen om een neutrale en huiselijke sfeer te creëren voor de potentiële koper.
 • Kamers Ogen Groter: Opruimen en de juiste compositie in combinatie met een groothoeklens laten de kamers groter lijken.
 • Maak rechte foto’s. Geen kikvors- ooievaarsperspectief vanuit de grond/lucht gefotografeerd. Foto’s die “raar” overkomen, zondigen bijna altijd tegen deze principes.

Respecteer de relevantie bij de fotoshoot.

 • Een foto moet voor kopers alle belangrijke en voor hem interessante zaken weergeven. D.w.z een totaalbeeld van de leefruimte, een duidelijke foto van alle belangrijke ruimtes, alle slaapkamers, alle apparaten in een keuken, de volledige badkamer (douche, bad, dubbele lavabo)….
 • Maak de reportage ook logisch. Start bij de voorgevel, de woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamer(s), badkamer(s) en tenslotte – indien aanwezig – de tuin of terras.
 • Een aparte toilet fotografeer je niet, de binnenkant van een garage of een tuinhok ook niet. Je vermeldt deze beter in je omschrijving.
 • Ik raad aan om max. 15 foto’s te tonen, tenzij je een zeer grote woning hebt met meer dan 5 slaapkamers.

Investeer in een breedbeeld lens.

 • Kleine en/of smalle ruimtes (keuken, badkamer) zijn niet mooi in beeld te krijgen zonder breedbeeld lens.
 • Zet ze vooral niet in de grootste stand, want je vertekent je beeld.

Samenwerken met een Professionele Fotograaf

 • Een professionele fotograaf heeft de vaardigheden, ervaring en apparatuur om elke foto van een pand perfect te maken. Ze houden rekening met detail en zorgen ervoor dat elke foto nauwkeurig wordt nagekeken en eventuele kleine veranderingen worden doorgevoerd voor het beste resultaat.
 • Een echte vastgoed fotograaf heeft de ervaring om ook jouw pand beter tot zijn recht te laten komen.

Nabewerking

 • Nabewerking van elke foto is onontbeerlijk. Elke foto moet in detail nagekeken en bewerkt worden.
 • Reken even veel tijd voor het nemen van de foto als voor de nabewerking. Een fotoreportage van 10 goede interieur foto’s duurt ongeveer 20 à 30 min, reken zeker 20 à 30 minuten nabewerking.
 • Je vindt gratis programma’s op internet, Picasa, Fotoshop. Wil je het echt professioneel aanpakken, dan raad ik Lightroom aan.
 • Waarom is Nabewerking Belangrijk?: Zelfs de beste vastgoedfotografen hebben soms nabewerking nodig. Of het nu gaat om het aanpassen van belichting, het bewerken van kleuren of het verwijderen van ongewenste objecten, nabewerking kan een goede foto transformeren naar een geweldige foto.

Investeer in een opleiding fotografie.

Hopelijk ben je met onze vastgoedfotografie-tips wat wijzer geworden. Heb je een grote passie voor Immo fotografie? Volg dan onze cursus vastgoedfotografie, we leren je goed met je toestel te werken. 

Het maken van een mooie, rechte, goed belichte foto is één van de moeilijkste taken in onze job. Reken dat je een 5.000-tal foto’s moet maken vooraleer je een “aanvaardbaar” niveau bereikt.

Vastgoedfotografie is meer dan alleen het maken van foto’s. Het vereist technische kennis, de juiste apparatuur, en een oog voor detail. Door samen te werken met een professionele vastgoedfotograaf en rekening te houden met deze vastgoedfotografie tips, kunt u ervoor zorgen dat uw pand opvalt en een blijvende eerste indruk maakt.