Waarom zijn foto’s op Immosites vaak zo slecht? Simpele tips om ze te verbeteren.

Style at Home is bekend van

Waarom zijn foto’s op Immosites vaak zo slecht? Simpele tips om ze te verbeteren.
vastgoedfotografie-blog

Waarom zijn foto’s op Immosites vaak zo slecht? Simpele tips om ze te verbeteren.

Foute foto’s zijn een grote bron van frustratie voor kopers. Slecht genomen foto’s schrikken kopers af. Ze zappen gewoon door, het pand krijgt geen eerlijke kans en kopers maken geen afspraak.

Waarom vinden we dan zoveel slechte foto’s op internet? Het antwoord is eenvoudig. Een verkoper, huiseigenaar of makelaar is geen fotograaf. Een fotograaf is toch ook geen makelaar? Geen of veel te weinig aandacht schenken aan de interieurfoto’s is onbegrijpelijk. Zeker als je weet dat 97% van de kopers zijn zoektocht start via internet.

Een recht genomen foto, een correcte belichting, een juist gekozen standpunt en de compositie van de foto zijn het belangrijkste.

Het heeft ook absoluut geen zin om ruimtes groter te laten ogen dan ze in werkelijkheid zijn. In tegendeel, de breedbeeld lens fout gebruiken werkt tegen je. Je zal de potentiële koper teleurstellen als hij het pand bezoekt. Hij ervaart dat de ruimtes kleiner zijn dan ze op de foto ogen en voelt zich terecht bedrogen.

We hebben een paar basisprincipes van Vastgoed-fotografie op een rij gezet.

  1. Maak rechte foto’s. Geen kikvors- ooievaarsperspectief vanuit de grond/lucht gefotografeerd. Foto’s die “raar” overkomen, zondigen bijna altijd tegen deze 2 principes.
  2. Zorg voor een correcte belichting. Of simpel, gebruik een statief. Je kunt onmogelijke een scherpe en juist belichte foto maken zonder statief. Als je geen stabiel statief in je basisuitrusting hebt, investeer hierin of schakel een ervaren fotograaf in.
  3. Let op de compositie van de foto. Een foto moet “interessant” zijn en “esthetisch” mooi ogen. D.w.z. vanuit het juiste standpunt getrokken en evenveel plafond als vloeroppervlakte weergeven.
  4. Respecteer de relevantie bij de fotoshoot. Een foto moet voor kopers alle belangrijke en voor hem interessante zaken weergeven. D.w.z een totaal beeld van de leefruimte, een duidelijke foto van alle belangrijke ruimtes, alle slaapkamers, alle apparaten in een keuken, de volledige badkamer (douche, bad, dubbele lavabo)…. Maak de reportage ook logisch. Start bij de voorgevel, de woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamer(s), badkamer(s) en tenslotte – indien aanwezig – de tuin of terras. Een aparte toilet fotografeer je niet, de binnenkant van een garage of een tuinhok ook niet. Je vermeldt deze beter in je omschrijving. Ik raad aan om max. 15 foto’s te tonen, tenzij je een zeer grote woning hebt met meer dan 5 slaapkamers. Het is trouwens niet noodzakelijk om dan elke slaap- en badkamer te tonen. De koper kan een 15-tal beelden in zich opnemen. Indien het er meer zijn, wordt het onoverzichtelijk.
  5. Investeer in een breedbeeld lens. Kleine en/of smalle ruimtes (keuken, badkamer) zijn niet mooi in beeld te krijgen zonder breedbeeld lens. Zet ze vooral niet in de grootste stand, want je vertekent je beeld.
  6. Investeer in een opleiding fotografie. Als alles hierboven duidelijk voor je is, ben je wellicht een natuurtalent of heb je een grote passie voor fotografie. Zo neen, volg een degelijke cursus fotografie. Lees de handleiding van je toestel en leer goed met je toestel te werken. Volg een cursus Vastgoedfotografie, deze zijn te vinden bij Syntra Basis Vastgoed fotografie.
  7. Nabewerking van elke foto is onontbeerlijk. Elke foto moet in detail nagekeken en bewerkt worden. Reken even veel tijd voor het nemen van de foto als voor de nabewerking. Een fotoreportage van 10 goede interieur foto’s duurt ongeveer 20 à 30 min, reken zeker 20 à 30 minuten nabewerking. Je vindt gratis programma’s op internet, Picasa, Fotoshop. Wil je het echt professioneel aanpakken, dan raad ik Lightroom aan tegen 10€/maand.

Het maken van een mooie, rechte, goed belichte foto is één van de moeilijkste taken in onze job. Reken op en 5000-tal foto’s alvorens je een “aanvaardbaar” niveau bereikt.

TIP 8 : Als makelaar of verkoper kun je best investeren in een professionele interieur fotograaf ;-).

Quick Navigation